Als ondernemer kun je tegenwoordig niet meer om duurzaamheid heen. De consument van vandaag eist van bedrijven dat ze een beetje lief zijn voor de wereld. En terecht! De keuzes die je maakt als ondernemer hebben namelijk niet alleen invloed op je eigen bedrijf, maar ook op het milieu en de rest van de samenleving.

Een van de keuzes die je als bedrijf moet maken, is het kiezen van een bank. Door daarbij te kijken naar hoe duurzaam een bank eigenlijk is, kun je op een gemakkelijke manier impact maken. Daar worden jij, je klant en de wereld blij van. Oh! En in tegenstelling tot in de supermarkt, betaal je voor zo’n groene stempel bij je bank niets extra’s.

Logische keuze dus.

Wat maakt een bank duurzaam?

Een duurzame bank houdt zich bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en neemt daarbij verschillende aspecten in acht. Hieronder volgen enkele kenmerken van een duurzame bank:

1. Investeringen in duurzame projecten:

Een duurzame bank investeert in duurzame projecten, zoals projecten op het gebied van hernieuwbare energie, sociale woningbouw en biologische landbouw. Door te investeren in deze projecten draagt de bank bij aan een duurzamere toekomst.

2. Transparantie over investeringen:

Een duurzame bank is open en transparant over de investeringen die de bank doet. Zo kun je als klant zien waar jouw geld in wordt geïnvesteerd en kun je ervoor kiezen om jouw geld te investeren in projecten die passen bij jouw persoonlijke waarden.

3. Uitsluiting van controversiële sectoren:

Een duurzame bank sluit investeringen in controversiële sectoren uit, zoals wapenhandel, de tabaksindustrie en fossiele brandstoffen. Zo draagt de bank niet bij aan negatieve impact op de mens, maatschappij en het milieu.

4. Vermindering van CO2-uitstoot:

Een duurzame bank streeft naar het verminderen van de CO2-uitstoot en draagt daarmee bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

5. Aandacht voor sociale aspecten:

Een duurzame bank heeft oog voor sociale aspecten, zoals arbeidsomstandigheden en mensenrechten. Zo kan de bank ervoor kiezen om alleen te investeren in bedrijven die bijvoorbeeld fair trade producten leveren of die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

6. Lokale betrokkenheid:

Een duurzame bank heeft vaak een lokale focus en is betrokken bij de lokale gemeenschap. Zo kan de bank bijvoorbeeld samenwerken met lokale ondernemers en investeren in projecten in de buurt.

Een duurzame bank is goed voor je imago (en klandizie)…

Door te kiezen voor een duurzame bank, draagt je bedrijf bij aan een duurzame toekomst en zorg je ervoor dat je zakelijke geld niet wordt gebruikt voor projecten die schadelijk zijn voor het milieu of de samenleving.

Daarnaast heeft de keuze voor een duurzame bank natuurlijk ook een positief effect op je imago als ondernemer. De consument let er steeds vaker op of bedrijven wel duurzaam zijn of niet. Is er een concurrent die hier wel volop aandacht voor heeft, dan is de keuze van de consument snel gemaakt.

Duurzaamste zakelijke banken

Nu je overtuigd ben van het feit dat het slim is om te kiezen voor een duurzame bank, is het tijd om te kiezen welke bank dat wordt. Er zijn verschillende duurzame banken in Nederland die je als ondernemer kunt overwegen. Volgens een onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van onder andere Amnesty International en Milieudefensie, zijn de duurzaamste banken van Nederland ASN Bank, Triodos Bank en de Regiobank. Deze banken scoren hoog op het gebied van duurzaamheid en transparantie.

Duurzame bank 2: ASN Bank

ASN Bank

ASN Bank is een bank die zich richt op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.  Daarnaast is ASN Bank transparant over de investeringen en laat de bank zien waar het geld naartoe gaat. Als ondernemer kun je bij ASN Bank terecht voor een zakelijke betaalrekening, spaarrekening en financiering.

Duurzame bank 1: triodos bank

Triodos

Triodos Bank is een duurzame bank die zich richt op duurzame projecten en ondernemingen. De bank investeert in projecten die bijdragen aan een duurzame toekomst, zoals duurzame energie, biologische landbouw en cultuur. Triodos Bank is transparant over de investeringen en laat zien waar het geld naartoe gaat. Als ondernemer kun je bij Triodos Bank terecht voor een zakelijke betaalrekening, spaarrekening en financiering.

Duurzame bank 3: Regiobank

Regiobank

De Regiobank is een bank die zich richt op lokale betrokkenheid en persoonlijke service. De bank is onderdeel van de Volksbank en werkt samen met lokale adviseurs en ondernemers. Regiobank investeert in duurzame projecten en is transparant over de investeringen. Als ondernemer kun je bij Regiobank terecht voor een zakelijke betaalrekening, spaarrekening en financiering.

En ja, voor wie zich dat afvraagt, Daarom Duurzaam maakt gebruik van een duurzame bank, namelijk, de Regiobank.

En nee, we krijgen niet betaald voor deze promotie.

We just ♥ duurzaamheid!

Ontdek hier ons volledige duurzaamheidsbeleid.

Online marketing bureau uit Enkhuizen NederlandWestfriesland

Wij zijn een full service marketingbureau gevestigd in het Westfriese Enkhuizen. We helpen je met onze praktisch kennis op het gebied van marketing en ondersteunen je in de uitvoering. Of je nu een nieuwe website of huisstijl nodig hebt, je merk wilt laten spreken met beelden of vormgeving, of gewoon een flinke dosis creativiteit kunt gebruiken. We got your back!