Het belang van een duurzame website

Je hebt er misschien nooit zo bij stilgestaan: de negatieve impact die het internet op ons klimaat heeft. Even een mailtje versturen, een selfie delen op Instagram of je favoriete serie streamen, het draagt allemaal bij aan de opwarming van de aarde. Per websitebezoek valt de impact natuurlijk reuze mee, maar tel je alles bij elkaar op, dan stoot het internet jaarlijks ongeveer dezelfde hoeveelheid CO2 uit als de luchtvaartindustrie.

Een rekenvoorbeeld die de negatieve impact illustreert

Wie een bezoek brengt aan wehkamp.nl stoot alleen met het bekijken van de homepage al zo’n 0.60 gram CO2 uit. De gemiddelde bezoeker bekijkt echter zo’n 19 pagina’s tijdens zijn bezoek, wat uitkomt op 11,4 gram CO2 per bezoeker.

Jaarlijks heeft die website alleen ruim 110.000.000 bezoekers waardoor de totale uitstoot voor wehkamp.nl uitkomt op 1254 ton CO2 per jaar.

Kanttekening: Bovenstaande cijfers zijn een schatting gebaseerd op basis van verschillende bronnen. Ze zijn puur ter illustratie en niet bedoeld om Wehkamp op welke manier dan ook te benadelen. Wil je weten hoeveel CO2 jouw website uitstoot? Ga dan naar websitecarbon.com

Maak het verschil, verduurzaam je website.

Nu kunnen we ons met z’n allen heel schuldig voelen over ons internetgebruik, maar daar is niemand mee geholpen. Het is veel belangrijker om te kijken hoe we kunnen bijdragen aan een verantwoord gebruik van het internet. En dat begint zoals altijd bij jezelf, of in dit geval bij je eigen website.

Er zijn namelijk tal van zaken om rekening mee te houden wanneer je het internet een stukje mooier wilt maken. Vaak zijn dat kleine, technische aanpassingen, die je als bezoeker van een website niet eens ziet. Maar vergis je niet, voor de aarde maken deze aanpassingen een wereld van verschil.

Dit zijn de 10 zaken om rekening mee te houden bij het maken van een duurzame website.

 1. Kies voor duurzame hosting
 2. Zorg voor schone code
 3. Optimaliseer je mediabestanden
 4. Verwijder overbodige bestanden
 5. Gebruik een responsief ontwerp
 6. Update regelmatig je website
 7. Meet alleen het noodzakelijke
 8. Maak gebruik van gestructureerde data
 9. Hanteer een ethisch advertentiebeleid
 10. Stimuleer duurzaam gedrag van je bezoeker

1. Kies voor duurzame hosting

Wie een website bouwt, of laat bouwen, heeft daarvoor ruimte nodig op het internet. Die ruimte wordt geleverd door een hostingpartij. Simpel gezegd, huur je bij hen een stukje ruimte op een computer die te allen tijde verbonden is met het internet. Het is de eerste keuze waar je voor komt te staan op het moment dat je een nieuwe website wilt (laten) bouwen.

Hostingpartijen zijn er in verschillende soorten, maten en smaken. Wie het internet met zijn website een stukje groener wil maken, doet er goed aan om te kiezen voor een hostingpartij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Een duurzame hosting draait op groene energie, gaat efficiënt om met de energie die gebruikt wordt en staat het liefst dicht in de buurt van de bezoekers van je website. Deze zaken zijn een vereiste. Er zijn ook hostingbedrijven die verder gaan dan dat en het duurzame karakter doorvoeren in hun bedrijfsvoering.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het duurzaamheidsbeleid van Greenhost

Wil jij een duurzame website laten ontwikkelen door Daarom Duurzaam, dan wordt deze gehost via Greenhost.

Verschillende duurzame hosting providers uit Nederland

Gelukkig heb je in Nederland verschillende duurzame hostingpartijen. Want naast het duurzame karakter is het natuurlijk ook fijn om een hostingpartij te kunnen selecteren op andere eigenschappen, zoals klanttevredenheid bijvoorbeeld.

Wie op zoek is naar een duurzame hosting kan denken aan één van de volgende partijen. Let wel op! Dit is geen totaaloverzicht. Mis je nog een hostingprovider in dit rijtje? Geef het aan ons door.

 • Antagonist
 • Greenhost
 • iXL Hosting
 • Natuurlijk hosting
 • Nethosting
 • Vimexx
 • YourHosting

2. Zorg voor schone code

Er zijn veel websites op het internet die een ontzettende hoeveelheid onnodige code inladen, iedere keer dat iemand de website bezoekt. Door de code van je website te optimaliseren en je te beperken tot de minimaal noodzakelijke code, voorkom je dat je onnodig veel van de server vraagt. Schone code is dus duurzame code.

Los van het feit dat je geen code moet inladen die je toch niet gebruikt (wat nogal eens voorkomt als je random een leuk WordPress thema kiest), doe je er tevens goed aan om de bestanden die wel noodzakelijk zijn te comprimeren. Heb je een WordPress-website, dan zijn er verschillende plugins beschikbaar waarmee je dat in een paar klikken geregeld hebt.

Combineer de CSS bestanden

CSS-bestanden bevatten instructies die bepalen hoe de elementen op je website eruit zouden moeten zien, zoals kleuren, lettertypen, marges enzovoort.

Wanneer een bezoeker je website bezoekt, moet de webbrowser al deze CSS-bestanden downloaden om de pagina correct weer te geven. Als je meerdere CSS-bestanden hebt, moet de browser meerdere keren een aanvraag doen aan de server om ze allemaal te krijgen. Dit kan de laadtijd van je website vertragen, vooral als er veel verzoeken zijn.

Om dit probleem op te lossen, kun je de CSS-bestanden combineren. Het combineren van CSS-bestanden betekent dat je al die afzonderlijke CSS-bestanden samenvoegt in één enkel CSS-bestand. In plaats van meerdere verzoeken te doen, vraagt de browser nu alleen om één gecombineerd CSS-bestand, waardoor het laden sneller verloopt.

Maak gebruik van HTML-compressie

Wanneer een bezoeker je website bezoekt, moet de webbrowser alle HTML-bestanden downloaden om de pagina correct weer te geven. In sommige gevallen kan de HTML-code van een webpagina behoorlijk groot zijn, vooral als er veel inhoud en elementen op de pagina staan.

Om de laadtijd van je website te versnellen, kun je de HTML-bestanden comprimeren. Het comprimeren van een HTML-bestand betekent dat je de overbodige ruimte, zoals extra spaties, nieuwe regels en opmerkingen, verwijdert zonder de werking van de pagina te beïnvloeden. Hierdoor wordt het HTML-bestand kleiner in omvang.

Een kleiner HTML-bestand betekent dat de webbrowser minder gegevens hoeft te downloaden om de pagina te tonen, wat resulteert in een snellere laadtijd van de website. Het comprimeren van HTML-bestanden is een handige optimalisatietechniek om je website sneller en efficiënter te maken voor je bezoekers. Het verbetert de gebruikerservaring en zorgt ervoor dat mensen je website sneller kunnen bekijken!

3. Optimaliseer je mediabestanden

Of het nu gaat om afbeeldingen, video’s of illustraties; mediabestanden nemen vaak de meeste ruimte in op de server van je website. Waar een flinke html-code vaak niet groter is dan 100 kilobytes, zien we soms afbeeldingen terugkomen van wel 3 megabytes. Dan hebben we het nog niet eens over het formaat van eventuele video’s. Door dit grote formaat

hebben de mediabestanden ook direct de grootste impact op de duurzaamheid van je website.


Gelukkig zijn er een aantal manieren om de negatieve impact van je mediabestanden te beperken tot het minimale. Hieronder lees je een aantal tips om de mediabestanden van je website te verduurzamen.

Geef afbeeldingen weer in het juiste formaat

De meeste mensen leven met de illusie dat een grotere afbeelding altijd beter en scherper is dan een kleine afbeelding. Maar wanneer je afbeeldingen op een kleiner formaat weergeeft dan ze in werkelijkheid zijn (je upload een afbeelding van 1920 x 1080, maar laat hem zien als 400×150 bijvoorbeeld), laat je het aan de webbrowser over om de afbeeldingen voor je te verkleinen. Hier is rekenkracht voor nodig, waardoor de laadtijd langer wordt. Maar het kan ook nog eens leiden tot een verminderde beeldkwaliteit.

Om een snellere laadtijd en betere beeldkwaliteit en de duurzaamheid van je website te bevorderen, is het dus belangrijk om afbeeldingen op hun ware formaat weer te geven op je website.

Gebruik de juiste bestandsformaten

Zowel foto’s als video’s zijn er in verschillende bestandsformaten. Voor foto’s zijn dit meestal jpeg- of png-bestanden. Bij video’s zien we veel mpeg of mp4-formaat. Voor het web zijn er tegenwoordig echter bestandsformaten die veel beter geschikt zijn, namelijk: WebP en WebM.

WebP is een duurzame bestandsindeling voor afbeeldingen. Het is ontwikkeld door Google en wordt steeds populairder op het internet vanwege zijn hoge beeldkwaliteit en kleine bestandsgrootte. Dit betekent dat afbeeldingen in het WEBP-formaat er goed uitzien en toch minder ruimte innemen op de server en minder tijd nodig hebben om te worden geladen. Dit is vooral gunstig voor websites, omdat het helpt om de laadtijd van pagina’s te verkorten en de algehele prestaties te verbeteren.

WebP is een duurzaam bestandsformaat voor video’s. Het is een open-source formaat dat ontwikkeld is om video’s op het web te ondersteunen. WEBM-video’s hebben over het algemeen een goede beeldkwaliteit en een efficiënte compressie, waardoor ze relatief kleine bestandsgroottes hebben. Dit maakt het ideaal voor gebruik op websites, omdat het helpt bij het sneller laden van video’s en het verminderen van de belasting op de server en het netwerkverkeer.

Beide bestandsformaten, WEBP voor afbeeldingen en WEBM voor video’s, zijn gericht op het optimaliseren van mediabestanden voor het web. Door deze bestandsformaten te gebruiken, kun je de laadtijd van je website verbeteren, het dataverkeer verminderen en bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere webervaring voor de gebruikers. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de browser en apparaten van je gebruikers deze bestandsformaten ondersteunen voordat je ze op grote schaal implementeert.

Gebruik waar mogelijk SVG-bestanden

Maak je op je website ook gebruik van illustraties of andere vectorbestanden, zoals je logo bijvoorbeeld? Dan doe je er goed aan om die te uploaden als SVG-bestand.

Het verschil tussen een SVG-bestand en andere afbeeldingsbestanden, zoals JPG of PNG, is dat SVG geen pixelgebaseerde afbeelding is. In plaats daarvan wordt een SVG-bestand gemaakt met behulp van wiskundige instructies en coördinaten om vormen, lijnen en kleuren te definiëren. Hierdoor is het een schaalbare afbeelding, wat betekent dat je het in elke grootte kunt weergeven zonder dat het er wazig of korrelig uitziet.

Het gebruik van SVG-bestanden is vooral handig voor grafieken, logo’s, pictogrammen en illustraties op websites. Omdat SVG-bestanden zo klein zijn, laden ze snel, waardoor de laadtijd van je website verbetert. Bovendien kun je SVG-bestanden bewerken met behulp van eenvoudige tekstbewerkers, waardoor het gemakkelijk is om wijzigingen aan te brengen aan de afbeeldingen als dat nodig is.

Kortom, SVG-bestanden zijn een handige en flexibele manier om afbeeldingen op het web te gebruiken. Ze zorgen voor een betere gebruikerservaring, snellere laadtijden en zijn dus uitermate geschikt voor websites die duurzaamheid belangrijk vinden.

4. Verwijder overbodige bestanden

De uitdrukking “uit het oog uit het hart” gaat niet op voor bestanden die op je server staan. Servers staan namelijk vol met bestanden die helemaal niet gebruikt worden. Denk aan foto’s van een oude zomercollectie, of een thema dat je wél geïnstalleerd hebt, maar eigenlijk helemaal niet gebruikt. Of een overbodige plugin, die je eigenlijk al een jaar geleden hebt uitgeschakeld.

Wat het ook is, bijna iedereen heeft wel ergens bestanden staan die niets bijdragen aan het huidige succes van de website. Loop je eigen website eens bij langs. Bekijk welke bestanden je niet langer nodig hebt en voorkom dat de server onnodig belast wordt. Wel zo duurzaam!

5. Gebruik een responsive (mobile first!) ontwerp

De meeste websites worden het meest bezocht door mobiele gebruikers, enkele uitzonderingen daar gelaten. In sommige gevallen, vaak wanneer het een b2b website betreft, kan het nog wel eens voorkomen dat er meer bezoekers vanaf een vaste pc komen. Maar dat is zelden het geval.

Dit maakt dat het vanuit het oogpunt van gebruiksgemak wenselijk is om je website toe te spitsen op de mobiele gebruiker. Dat heeft ook zo zijn voordelen voor de duurzaamheid van je website. Een website die is afgestemd op mobiel gebruik kent namelijk – als het goed is – veel minder poespas. Niemand zit op zijn mobiel te wachten op flashy CSS effecten of een dikke videobanner. Het ontwerp moet lean mean en clean zijn. En vooral snel laden. Erg snel laden. Ook met een matige 4g internetverbinding. Dit maakt dat een mobile first ontwerp vaak weinig poespas heeft en goed geoptimaliseerd is. Laat dat nu ook de voorwaarde zijn voor een hele duurzame website. Win-win-win dus. Voor jou, je bezoeker en dus uiteindelijk ook voor de wereld.

6. Update regelmatig je website

Door je website regelmatig te updaten, draag je niet alleen bij aan de veiligheid van je website. Je zorgt er ook voor dat er op een efficiëntere manier wordt omgesprongen met de code. Hierdoor worden de servers minder belast, wat zijn impact heeft op het milieu.

Daarbij is het niet alleen belangrijk om WordPress te updaten en de plugins die je gebruikt, maar het is ook ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je de laatste PHP-versie gebruikt. Oh! En een pro-tip: zorg er altijd voor dat je een back-up maakt van je website voordat je de PHP versie updatet.

7. Meet alleen het noodzakelijke

Tegenwoordig is bijna al het gedrag van je websitebezoeker meetbaar. Wat we vaak zien is dat veel website-eigenaren alles meten wat er te meten valt, zonder dat ze echt een concreet plan hebben om iets met die data te doen. Dat is zonde. Het meten van data heeft namelijk niet alleen impact op de bezoekerservaring, doordat het de laadtijd negatief beïnvloed, maar heeft hierdoor ook zijn weerslag op het dataverbruik.

Onnodig data verzamelen heeft daarmee een negatieve invloed op de duurzame kant van je website. Ons advies luidt dan ook; meet alleen het noodzakelijke en zorg dat je een plan hebt voordat je begint met het verzamelen van data.

8. Maak gebruik van gestructureerde data

Gestructureerde data is een manier om extra context en betekenis aan de inhoud van jouw website te geven door specifieke tags en markup toe te voegen aan bepaalde elementen. Dit helpt zoekmachines, zoals Google, om beter te begrijpen waar jouw website over gaat en wat de relevante inhoud is.

Door gestructureerde data toe te voegen, stel je zoekmachines in staat om hun zoekresultaten en jouw positie daarin beter af te stemmen op het zoekgedrag van de consument. Hierdoor hoeft deze uiteindelijk minder websites te bezoeken, wat de impact op het milieu beperkt. Daarbij is het wel van belang dat jouw website ook daadwerkelijk voorziet in een bepaalde behoefte. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat dit zo is.

Let op! Gestructureerde data kan ook leiden tot zero click searches. Stel je voor dat iemand op zoek is naar 10 tips om zijn website te verduurzamen en google laat in de gestructureerde data het lijstje zien uit dit artikel. Dan kan het zo zijn dat alleen het lijstje met 10 tips al voldoende inspiratie geeft om aan de slag te gaan. Waardoor de bezoeker helemaal geen website bezoek hoeft te doen. Vanuit een zakelijk perspectief is dit niet altijd wenselijk, maar vanuit duurzaamheid des te meer.

9. Hanteer een ethisch advertentiebeleid

Laat jouw website advertenties zien van andere bedrijven? Dat kan een lucratief verdienmodel zijn. Maar let wel op! Vind je duurzaamheid belangrijk en is dat ook wat je wilt uitstralen naar de bezoekers van je website. Zorg er dan wel voor dat je geen advertenties laat zien van bedrijven die juist een negatieve impact hebben op het klimaat. Denk aan bedrijven als vliegmaatschappijen, de vleesindustrie of bedrijven die investeren in fossiele brandstoffen.

10. Stimuleer duurzaam gedrag van je bezoeker

Wie bewuste beslissingen heeft gemaakt ten aanzien van de duurzaamheid van zijn of haar bedrijf en website, mag die ook gerust delen met bezoekers van die website. Neem je bezoeker mee in de afwegingen die je hebt gemaakt en vertel ook duidelijk waarom je die afwegingen hebt gemaakt. Dit kun je doen in de vorm van een schriftelijk opgesteld duurzaamheidsbeleid, voorzien van doelen en concrete acties. Maar het kan ook kleinschaliger.

Laat bijvoorbeeld in de footer van je website zien dat je gebruik maakt van duurzame hosting. Een kleine melding als deze kan bezoekers stimuleren na te denken over de duurzaamheidsaspecten van een website.

Bovendien kunnen veel bezoekers het waarderen wanneer een bedrijf bewust nadenkt over de impact die ze heeft op de wereld. Niet te bescheiden! Daar mag je best van profiteren.

Online marketing bureau uit Enkhuizen NederlandWestfriesland

Wij zijn een full service marketingbureau gevestigd in het Westfriese Enkhuizen. We helpen je met onze praktisch kennis op het gebied van marketing en ondersteunen je in de uitvoering. Of je nu een nieuwe website of huisstijl nodig hebt, je merk wilt laten spreken met beelden of vormgeving, of gewoon een flinke dosis creativiteit kunt gebruiken. We got your back!